Hammaslääkäripelko

Pelkopotilaan hoito


Hammaslääkäripelko on hyvin yleinen haaste suun terveydenhuollossa. Siitä kärsivät niin aikuiset kuin lapsetkin.

Pahimmillaan pelko estää potilasta hakeutumasta ajoissa hoitoon, jolloin hoidon tarve vain lisääntyy. Kroonisilla bakteeritulehduksilla on suora yhteys yleisterveyteen ja eri sairauksien hoitotasapainoon. Toisinaan hammastulehdukset ovat täysin oireettomia ja näin ollen salakavalia. Säännölliset tutkimukset ovat hammaslääkärikammoisen potilaan hoidon kulmakivi.

Tärkeintä hoidossa on luottamus ja tunne siitä, että potilas hallitsee hoitotilannetta. Hammaslääketiede on kehittynyt viime vuosikymmeninä valtavasti, eikä yhdenkään potilaan kuuluisi enää kärsiä pelosta.

Hoitokäynti

Ensimmäisellä hoitokäynnillä yleensä kokeillaan kuinka hoito onnistuu. Useimmin hoito onnistuu kun potilas saa luottamuksen hoitoon.

Esilääkitys

Tarvittaessa pelkoa voidaan hallita lääkkeellisin menetelmin. Pieni annos rauhoittavaa lääkitystä ennen hoitoa taltuttaa lähes aina kovimmankin pelon.

 Jatkohoitoon ohjaus

Mikäli hoito ei onnistu esilääkityksestä huolimatta, tehdään lähete anestesiassa eli nukutuksessa tapahtuvaan hammashoitoon.

" Säännölliset kontrollit ja määräaikaistutkimukset ovat tärkeää pelkopotilaan laadukkaassa hammashuollossa. Näin selvitään yksinkertaisilla hoidoilla ennen kuin ajaudutaan vaikeisiin toimenpiteisiin, kuten hampaan poistoon "

Tutustu myös verkkokaupan suunhoitotuotteisiin!