Hammaslääkäripelko

Hammaslääkäripelkoisen potilaan hammashoito


Hammaslääkäripelko on hyvinkin yleinen haaste suun terveydenhuollossa. Siitä kärsivät niin aikuiset kuin lapsetkin.

Pahimmillaan pelko estää potilasta hakeutumasta hoitoon ajoissa, jolloin tarvittavat toimenpiteet vain vaikeutuvat ja pitkittyvät.

Krooniset bakteeritulehdukset hampaistossa ovat hyvinkin usein täysin oireettomia ja niillä on yhteys suoraan yleiseen terveydentilaan.

Tärkeintä hoidossa on luottamus ja tunne siitä, että potilaana hallitsee hoitotilannetta. Hammaslääketiede on kehittynyt viime vuosikymmeninä valtavasti. Yhdenkään potilaan ei kuuluisi enää kärsiä pelosta.

Tutustumiskäynti/

tarkastus

Tutustumiskäynnillä keskustellaan pelosta ja tehdään suunnitelma sen hallitsemisesta. Hampaisto tutkitaan ja kartoitetaan hoidon tarve, myös tarvittavat röntgentutkimukset otetaan.

Hoitokäynti

Ensimmäisellä hoitokäynnillä yleensä kokeillaan kuinka hoito onnistuu. Useimmin hoito onnistuu kun potilas saa luottamuksen hoitoon.

Esilääkitys

Tarvittaessa pelkoa voidaan hallita lääkkeellisin menetelmin. Pieni annos rauhoittavaa lääkitystä ennen hoitoa taltuttaa yleensä kovimmankin pelon.

 Jatkohoitoon ohjaus

Mikäli hoito ei onnistu esilääkityksestä huolimatta, tehdään lähete anestesiassa eli nukutuksessa tapahtuvaan hammashoitoon.

" Säännölliset kontrollit ja määräaikaistutkimukset ovat kulmakivi pelkopotilaan laadukkaassa hammashuollossa. Näin selvitään yksinkertaisilla hoitotoimenpiteillä ennen kuin ajaudutaan vaikeisiin toimenpiteisiin, kuten hampaan poistoon "