KOKONAISHOITO

Tarkastukseen kutsuttuna!


Suunontelon terveys vaikuttaa koko elimistön hyvinvointiin ja ehkäisee eri sairauksien ilmaantumista.

Terve ien on vaaleanpunainen kiinteä ja ei vuoda verta esim. langatessa.

Vuosittaiset kontrollit ovat tärkeitä suun ja purentaelimen hyvinvoinnin kannalta, mutta vaikuttaa samalla koko elimistön hyvinvointiin. Hammaslääkäri määrittää potilaalle kokonaistarkastuksen aikavälin, jonka jälkeen potilas kutsutaan säännöllisesti rutiinitarkastuksiin yksilöllisen tarpeen mukaisesti. Näin suun terveys saadaan pysymään hyvällä tasolla ja mahdollisiin ongelmiin puututaan ajoissa. Esimerkiksi juurihoidolta pystyttäisiin hyvin usein välttymään säännöllisillä kokonaistutkimuksilla sekä röntgenkuvilla.

Hampaiden krooniset tulehdukset ovat hyvin usein täysin oireettomia. Hammasperäiset bakteeritulehdukset lisäävät koko elimistön tulehdus- ja bakteeritaakkaa vaikuttaen monien yleissairauksien ilmenemiseen tai sairauden hoitotasapainoon. Perinteisien kansansairauksien, kuten sydän- ja verisuonisairaudet, reuma sekä diabetes, hoitotasapainon tiedetään heikentyvän hoitamattomien hampaiden/kiinnityskudoksen vuoksi.

Esimerkkejä kokonaishoidon palveluista:

  • Purentafysiologiset ongelmat; hampaiden narskuttelu (bruksismi), leukanivelvaivat, purentakiskot.
  • Limakalvosairaudet; muutoksien diagnostiikka ja hoito, kirurginen hoito.
  • Paikkaus ja juurihoidot.
  • Hampaan poistot, myös leikkauksellinen poisto esimerkiksi puhkeamaton viisauden hammas.
  • Protetiikka; kiinteä protetiikka ja irtoprotetiikka.
  • Hampaiden kiinnityskudosten hoito ja hammaskiven poisto.

Hampaiden tarkastuskäynti tarkoittaa suun kokonaisvaltaista tutkimusta, ei vain hampaiden tutkimista.

Suun kokonaistutkimuksessa tarkastetaan aina limakalvojen ja kielen kunto. Mahdolliset poikkeamat rekisteröidään ja valokuvataan. Selkeistä muutoksista otetaan koepala tai ne poistetaan kokonaan sellaisinaan. Myös erilaiset sairaustilat, kuten tulehdukselliset suolistosairaudet, näkyvät herkästi suun limakalvoilla ja hammaslääkäri voikin olla avainasemassa taudin varhaisessa diagnosoinnissa.

Kuvan huulen muutos päätettiin poistaa kokonaan sellaisenaan ja lähettää tutkittavaksi patologille. Toisinaan limakalvoilta löytyy muutoksia, joissa suusyöpäriski on selkeästi koholla. Tällöin seuranta ja varhainen leikkaushoito on erityisen tärkeää syöpäsairauden huonon ennusteen vuoksi. Siksi säännölliset hammaslääkärin tarkastukset ovat tärkeitä myös hampaattomien potilaiden kohdalla.

Suun limakalvot ovat kuin peili koko elimistön hyvinvointiin.


Omahoidon tueksi kannattaa hankkia kunnollinen sähköhammasharja. 

Tilaa omasi kätevästi verkkokaupasta suoraan kotiin. Tutustu malleihin!