Lasten hammashoito

Lasten hammashoito

Lasten hampaistossa maitohampaiden vaihdunnat ajoittuvat yleensä 7- ja 11-vuoden ikään. Tässä vaiheessa hammaslääkärikäynnit ovat erityisen tärkeitä hampaiston ja purennan kehittymisen seuraamiseksi. Mikäli purennassa havaitaan poikkeamia, voidaan oikealla hoidolla ohjata luustoa kasvamaan normaaliin suuntaan. Luustollista purentavirhettä on vaikeaa korjata varsinaisen kasvukauden jälkeen ja siksi ajoitus on oltava oikea. 

Purentaelimen kehittymisen ohella hampaiden kunnon tarkastus on tärkeää. Hoitamaton hampaisto lapsella on yleisterveysriski siinä missä aikuisenkin hampaisto. Kerääntyvä hoidon tarve ja vaikeutuvat toimenpiteet usein myös lisäävät tehokkaasti pelkoa.

Ennenaikaiset maitohampaiden poistot, esim. reikiintymisen yhteydessä, voivat johtaa pysyvien hampaiden virheellisiin asemiin ja purentavirheiden syntymiseen. Tämän vuoksi kariekset, eli "reiät", maitohampaassa tulisi korjata mahdollisimman pikaisesti. Korjaamaton karies pysyvässä hampaassa johtaa ajan kuluessa hampaan juurihoitoon ja/tai poistoon.

Luustollista purentavirhettä on vaikea korjata varsinaisen kasvukauden jälkeen ja siksi hoidon ajoitus on oltava oikea.